Ferropolis


Met vriendelijke toestemming :

4th September
Een combinatie van klassieke muziek met rock, baggerschepen en kranen in de stad van ijzer, Ferropolis. search.

Een rock legende in klassieke outfit -
Ian Gillan en het Praags Philharmonisch Orkest gaan een concert geven.

Van: Ulf Rostalsky


Rocklegend Ian Gillan van Deep Purple te praten
Thies Schröder in Ferropolis. (FOTO: THOMAS KLITZSCH)


Gräfenhainichen/MZ. Deep Purple en het Praags Philharmonisch Orkest: twee werelden in botsing. Aan de ene kant één van de hardrock bands bij uitstek. Aan de andere kant de vertegenwoordigers van de klassieke muziek. Tussen de baggermachines van de ijzeren stad is het de bedoeling dat er van alles groeit behalve een confrontatie. Deep Purple's frontman Ian Gillan en het orkest uit Tsjechië oefenen het samenkomen. In Ferropolis op 4 september staan ze samen op het podium.

Michael Wagener, uitvoerende tour manager van Luxor Concert Evenementen ziet hierin een speciaal evenement op één van de meest spectaculaire duitse plaatsen. Het idee om rock en klassiek te kombineren was zeker niet gewoon. Maar de vraag naar kaarten voor het evenement was al redelijk groot.

Ferropolis baas Thies Schröder is al heel wat gewend in de ijzeren stad, wat de plaats blijkt te zijn voor bijna alle genres. Van techno tot pop en van hardrock tot klassiek zijn er vele evenementen op het podium geweest. "Crossover" is de standaard waar al het andere tegen afgemeten wordt, met Ian Gillan en het Praags Philharmonisch Orkest ziet hij deze invalshoek voor het eerst op het podium gecombineerd.

"Muziek is muziek" is Ian Gillans kommentaar op wat er te gebeuren staat. Niet tegenstaande het feit dat een optreden samen met een orkest niet echt een alledaags gebeuren is. Het idee van de dirigent, Friedemann Riehle, inspireerde hem, zei de Deep Purple zanger.

Uiteindelijk verlaat Riehle zich niet alleen op de grote hits van de Britse band. Gillan's stem zal de definierende factor zijn. In tegenstelling tot de vele pogingen van klassieke orkesten om moderne muziek te spelen zijn het niet alleen de instrumenten van de 70 muziekanten die zullen spreken. Gillan zal gaan zingen, de muziek van het orkest zal de ochtergrond zijn.

"Smoke on the Water" zal gespeeld worden tussen baggermachines. Eigentijdse getuigen van staal spelen een beslissende rol in de samenkomst van rock en klassiek. " Wij zullen ze betrekken in de show, ze verlichten, misschien zelf wat vuurwerk afsteken", legt Lux uitvoerend manager Michael Wagener uit. Strikt genomen word het vuurwerk zeker op het podium afgestoken, de vlam om het publiek aan te steken ook. Voor Friedeman Riehle is het waagstuk succes verzekerd. Juist omdat het benaderen van het concert zo speciaal was. "Klassieke Orkesten vertrouwen over het algemeen sinds 150 jaar op hetzelfde repertoire. In de tussentijd is de muziek veranderd." Deep Purple is ondertussen ook klassiek geworden, waar het orkest graag bij aanwezig wilde zijn.

Ze spreken over plezier met muziek, over passie op het podium. Het optreden tussen de baggermachines moet zo'n anderhalf uur duren. " Minimaal", zegt de promotor. Toegiften zijn al gepland voor het veelbelovende concert. Optredens met klassieke orkesten zijn niet onbekend bij Ian Gillan. Hij heeft zulke dingen al gedaan in Thessaloniki en Palermo vertelde hij ons vorige week vrijdag in de stad van ijzer

top