Recensie
'Chopin's Verhaal door Ian Gillan van Deep Purple'
Marcin Rybacki

Chopin - DVD cover De wereld van Rock and Roll betuigd eer aan zijn Klassieke voorgangers in de documentaire genaamd 'Chopin's Story door Ian Gillan van Deep Purple'. Verteld door Ian Gillan van de Rock band Deep Purple, neemt de film je mee op een reis langs de belangrijkste mensen, momenten en plaatsen van de Poolse componist - Frederic Chopin.

Geregisseerd en geproduceerd door Jerzy Szkamruk, brengt de film de kijker terug naar het 19de eeuwse Warschau, het rustieke domein van Szafarnia, en K?óbka temidden van andere plaatsen die de virtuositeit van de jonge Chopin vorm gaven. Mr. Szkamruk accentueert de scènes door gebruik te maken van briljant camera werk en aeriale perspectieven, welke het Poolse landschap in een adembenemende manier afbeelden. Dit alles begeleid door een handvol niet storende visuele effecten die het verloop van de film niet doen vervagen. Tot zover heeft deze documentaire 4 prijzen gewonnen waaronder de prestigieuze prijs 'The Best Documentary' Brazilian award at Tourfilm International Festival in Florianopolis, 2011. 'Chopin's Story…' is niet Mr. Szkamruk's eerste film gewijd aan de Poolse componist. In 2010 regisseerde en produceerde hij al een andere documentaire over Chopin genaamd 'Fryderyk 2010' welke ook vele prijzen heeft gekregen.

Gerealiseerd in Pawel Betley's 'Ztduio', presenteert de documentaire Chopin's genredefiniërende muziek in twee aspecten - in originele vorm als wel als de geraffineerde. De laatst genoemde bevat composities van Maria Pomianowska's 'Chopin op vijf continenten'('Chopin on Five Continents') die schaamteloos de transcendentale waarde van Chopin's kunst presenteert. De voorgaande zinspeelt meer op Chopin's Poolse nationale identiteit en komt onlosmakelijk in de scènes te voorschijn als Poolse nationale temperament. Chopin's muziek is zowel niet over als onder geaccentueerd in de film, wat het gevoel van balans tot het algehele kijk plezier geeft.

Het grootste deel van de kracht van de film ligt in de vakkundige vertaling van Chopin's wereld door levendige en pittoreske beelden van Poolse landschappen. Als geverfd door recente impressionisten wordt de kijker "overvallen" door de kleuring met intensiteit en verzadiging. Geestverreikend, 'Cézannese' kleurschakeringen begeleiden elke scène, een schilderachtig kijk creërend welke schitterend aansluit tot de positieve ontvangst van de film.

Gillan introduceert de reis door je mee te nemen naar het jaar 1863 een gebeurtenis die voor altijd de muziek van Chopin vereeuwigde in de Poolse nationale identiteit. In vlot, krachtig en natuurlijk engels verteld de zanger van Deep Purple, als een deskundig verteller, over de Poolse jaren van Frederic Chopin en zijn invloed op de populaire muziek van vandaag. Gillan vergelijkt de invloed van Chopin's piano spel met Jimi Hendrix impact op de gitaar eind jaren 60. Chopin's vermogen om op zo'n jonge leeftijd te improviseren blies klassieke muziek nieuw leven in waardoor zijn muziek kosmopolitisch werd. Gillan's verhaal richt zich op 2 aspecten die Chopin's artistieke vormden - de stadse welke veelzeggend, vol van pracht; en de landelijke, oorspronkelijk, traditioneel en spontaan. Geboren en gevormd in het Tijdperk van Verstand creëerde Chopin zijn befaamde romantische stukken en dit zou hem niet gelukt zijn zonder de 2 hiervoor genoemde aspecten van de Poolse cultuur. Gillan "pikt" de documentaire niet in met zijn rol en respecteert Chopin bewonderenswaardig. Het is echt treffend voor Gillan, een beginneling in de filmkunst, om zijn verhaal in één keer op te nemen, en in staat is zijn intonatie overtuigend over te laten komen betreffende de besproken gebeurtenissen. In zijn beste jaren had Chopin over de hele wereld vele vrienden en volgelingen, waaronder andere klassieke pianisten. Derhalve quote Gillan fragmenten van Chopin's brieven aan vrienden als ook de geschriften van enkele andere beroemde klassieke componisten. Frederic Chopin's Poolse jaren waren van 1810 tot 1830. Op 2 november 1830, net voor de 2de opstand uitbrak, verliet Chopin definitief Polen alles wat hij had leren te waarderen in zijn vaderland met zich meenemend. Dit zou later in Parijs onmisbaar blijken te zijn en zou opduiken in zijn beroemde klassieke stukken.

'Chopin's Verhaal door Ian Gillan van Deep Purple' is niet Ian's eerste ontmoeting met klassieke muziek. Zoals je het je kan herinneren, hij was een jongenssopraan in een kerk koor, voerde 'Concerto for Group and Orchestra' uit met Deep Purple, zong 'Nessun Dorma' met Luciano Pavarotti in 2001 en 2003, om er een paar op te noemen. En alsof dit nog niet genoeg was had Gillan bijna een korte "verhouding" met de filmkunst.

Na de kippenvel gevende vertolking van Jezus in 'Jesus Christ Superstar' was Ian gevraagd om de rol van Jezus te spelen in de aangepaste Rock Opera. Deep Purple stond op dat moment ook op het punt van artistiek succes, en was Ian's prioriteit, en wees daarom het aanbod af. Deze keer, en niet omdat hij het minder druk had dan 40 jaar geleden, besloot Ian zijn kans te grijpen en het verhaal van Chopin te vertellen en te presenteren - één van de grootste klassieke genieën in de muziek geschiedenis.

Het oorspronkelijke idee om Gillan uit te nodigen was van Roman Rogowiecki, de assistent regisseur - om het verhaal te vertellen en gastheer te zijn in de film geeft ons, de fans, een kans om naar zijn stem te luisteren en hem in een totaal andere omgeving te zien en geeft zo een andere draai aan de muziek van Chopin. Gillan's natuurlijke bekwaamheid om heel presentabel te zijn is wel bekend bij zijn publiek en voegt een soort opwinding toe aan het hele experiment. Door middel van zijn stem en non-verbale medium, verwezenlijkt Gillan iets zeer moeilijks, ondanks alles niets van de artisticiteit verliezend.

Ter conclusie, dit onderhoudende artistieke werk beschrijft in detail de Poolse historische realiteit niet direct kijkend naar gebeurtenissen die onduidelijk zouden kunnen zijn voor het algemene publiek, wat een plus punt is. Is er een boodschap in de film? Met klem zou ik willen zeggen dat de filmmakers er met succes in geslaagd zijn om in de documentaire neer te zetten hoe dorps en stads Polen met hun diverse culturele bijzonderheden de huidige componist vormen, Chopin blijft één van de meest gevierde muziekanten van alle tijden en zijn liefhebbers hebben de neiging om te vergeten hoeveel "Pools" er in zijn muziek zit.

Wat de gastvrije presentator Ian Gillan betreft, wel, hij bleef opmerkelijk in harmonie met zowel de Poolse nationaliteit en de wereldwijde integriteit van de muzikant. Alleen dit al maakt het de moeite waard om de documentaire te bekijken.

Marcin Rybacki